Sähköturvallisuus Tampere

SÄHKÖTURVALLISUUS​

Miten varmistaa kodin sähköturvallisuus?



​Suomalaisissa kodeissa sattuu joka vuosi useita kymmeniä sähkötapaturmia. Siksi kodin turvallisuutta varmistettaessa on ehdottoman tärkeää kiinnittää huomiota myös sähköturvallisuuteen. Sähkötapaturmien yleisimmät syyt ovat sähkölaitteen viallisuus tai laitteen varomaton käsittely. Oman kodin sähköturvallisuutta voi parantaa paljon jo sillä, että huolehtii siitä, että kaikki kodin asukkaat käsittelevät sähkölaitteita oikein ja turvallisesti. Sen lisäksi kannattaa pohtia mitkä ovat oman kodin vaaranpaikat sähköturvallisuuden suhteen ja karsia riskit minimiin, jotta koti on kaikille asukkailleen mahdollisimman turvallinen. 

Yleisimmät vaaranpaikat


Sähkötapaturmat ovat sellaisia onnettomuuksia, joissa henkilö saa sähköiskun tai kärsii sähköiskun vuoksi muita vammoja, esimerkiksi pudotessaan jakkaralta. Sähkötapaturmat johtuvat monesti sähkölaitteen käyttäjän huolimattomuudesta. Siksi sähkölaitteiden käyttöohjeisiin on tärkeää tutustua huolellisesti ja niitä tulee noudattaa. Laitteita tulee myös käsitellä huolellisesti. Esimerkiksi sähköjohto tulee aina irrottaa pistorasiasta pistokkeesta vetämällä, jolloin johto ei pääse vahingoittumaan.


​Myös vialliset sähkölaitteet aiheuttavat vaaratilanteita kotona. Jos huomaat sähkölaitteen toiminnassa häiriöitä tai se esimerkiksi haisee tai kipinöi, poista se heti käytöstä ja anna ammattilaisen huolehtia laitteen korjauksesta. Sähkölaitteita tulee myös muistaa puhdistaa säännöllisesti. Esimerkiksi jääkaapin taakse kerääntynyt pöly lisää merkittävästi riskiä sähkölaitteesta alkunsa saavalle tulipalolle. Sähkölaitteiden ympärillä pitää myös olla riittävästi tilaa, jotta laitteet pääsevät tuulettumaan. Samasta syystä sähkölaitteita, kuten esimerkiksi sähköpattereita, ei saa koskaan peittää esimerkiksi vaatteilla. 

Monesti ajatus tehdä pieniltä tuntuvat sähköasennukset tai -korjaukset itse saattaa houkutella sen sijaan, että paikalle kutsuttaisiin alan ammattilainen. Se ei kuitenkaan ole hyvä ajatus, mikäli itsellä ei ole työhön tarvittavaa osaamista. Pienissäkin sähkötöissä on aina tapaturman mahdollisuus, ellei tiedä tarkalleen mitä tekee. Puutteellisesti tehdyt sähkötyöt voivat aiheuttaa riskin sähköturvallisuudelle myös myöhemmässä kohtaa, vaikka työn tekemisen hetkellä kaikki näyttäisikin olevan kunnossa. Myös virheellisesti tai puutteellisesti korjatuista sähkölaitteista aiheutuu onnettomuuksia. Siksi kaikki sähkötyöt, sähköasennustyöt sekä sähkölaitteiden korjaukset tulee jättää ammattilaisille, joilla on työhön tarvittava pätevyys.

Kodin sähkötapaturmia voi ennaltaehkäistä pitämällä huolta sähköturvallisuuteen liittyvistä perusasioista:


  • Noudata sähkölaitteen asennus- ja käyttöohjeita. Älä esimerkiksi käytä vain sisäkäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita ulkona.
  • Sammuta sähkölaitteiden virta aina silloin, kun niitä ei käytetä. 
  • Huollata sähkölaitteet asianmukaisesti valmistajan ohjeiden mukaan.
  • Älä käytä valaisimissa suurempitehoisia lamppuja kuin mitä niihin ohjeistetaan käytettäväksi. Vaihda palaneet lamput heti kun mahdollista. 
  • Puhdista sähkölaitteet pölystä säännöllisesti. Muista myös jääkaapin tausta! 
  • Älä jätä sähkölaitteita (esim. kodinkoneet) yksin päälle kun lähdet kotoa. 
  • Huolehdi siitä, että sähkölaitteilla on riittävä ilmanvaihto. 
  • Pidä huolta siitä, että sähköpatterien läheisyydessä ei koskaan ole helposti syttyviä kodin tavaroita. 
  • Älä käytä sähkölaitteita veden lähellä. 
  • Opasta jokaista kodin asukasta (erityisesti lapsia) sähkölaitteiden turvallisessa käytössä. 
  • Älä käytä rikkinäistä sähkölaitetta tai laitetta, jonka sähköjohto on rikki.
  • Älä koskaan korjaa sähkölaitteita tai tee sähköasennuksia itse, ellei sinulla ole työhön tarvittavaa osaamista. Jätä sähkötyöt aina alan ammattilaisille.

Mitä tehdä jos sähkötapaturma sattuu?


​Riittävän voimakas sähköisku voi aiheuttaa erilaisia vammoja, kuten esimerkiksi palovammoja tai ongelmia sydämen toiminnalle. Jos sähkötapaturma sattuu, ensimmäiseksi on katkaistava sähkövirta esimerkiksi sähkökeskuksen pääkeskuksesta. Näin varmistetaan, ettei kukaan muu joudu sähköiskun vaaraan. Jos tilanne sitä vaatii, paikalle on soitettava apua numerosta 112.


Kun jokainen kodin asukas omalta osaltaan ja omalla toiminnallaan huolehtii turvallisesta sähkölaitteiden käytöstä sekä tarttuu tarvittaessa huomaamiinsa epäkohtiin, sähkötapaturmien riski kotona pienenee huomattavasti. Sähköturvallisuus onkin hyvä ottaa puheenaiheeksi perheen kanssa, etenkin jos kotona asuu pieniä lapsia. 

044 722 0841
Share by: